Accipiter nisus, Sparrowhawk, identifikationsguide

Phylum: Chordata - Klasse: Aves - Orden: Accipitriformes - Familie: Accipitridae

Identifikation - Distribution - Livscyklus - Mad - Rovdyr - Reference Kilder

Accipiter nisus, Sparrowhawk med bytte

Sparrowhawk, bosiddende i Storbritannien, er et lille, hurtigt bevægende medlem af falkfamilien.

Identifikation

Hanen, som typisk er 30 cm lang, er cirka 7 cm kortere end hunnen og har skifergrå ryg og øvre vingefjeder (kvinden er mere brungrå). Der er normalt en næsten helt hvid plet på bagsiden af ​​nakken. Den mandlige vingefang for en mand er 60 til 65 cm, mens den større hun har et vingefang et sted mellem 70 og 80 cm.

I mange henseender ligner Sparrowhawk en kestrel, men noget mindre; dog svæver Kestrels og Sparrowhawks ikke, så hvis du ser dem jage efter mad, ved du straks, hvilken der er. En Sparrowhawks kald er et særpræg 'ke-ke-ke-ke'.

Accipiter nisus, Sparrowhawk, med unger

Fordeling

Disse rovfugle er bosiddende i det meste af det sydlige og centrale Europa, inklusive Storbritannien og Irland. Selvom de ikke ses meget ofte, overhovedet af de fleste af os, er Sparrowhawks ret almindelige fugle i skov og åbent land.

Livscyklus

Spurvehaver reden i træer eller nogle gange på klint afsatser. Typisk lægges fem hvide æg, plettet med rødbrun, i en flad reden lavet af kviste.

Mad

Sparrowhawk byder på små fugle ved at skimme langs toppen af ​​hegn og pludselig falde på et offer. Når de først har set et potentielt offer, er de meget besluttsomme, nogle gange styrter de gennem tornede hække og lider dødelig skade på sig selv. Små pattedyr findes også lejlighedsvis i Sparrowhawks diæt, og så er deres strategi at skumme meget lavt over kortbeskårne enge, indtil de får øje på en ulv, mus eller spidsmus; de svinger skarpt og dykker ned i deres stenbrud. (Det almindelige navn på denne rovfugl er en indikation af, hvilke slags fugle de har en tendens til at bytte på, og de menes at have været en væsentlig bidragyder til nedgangen af ​​Træspurve, især de seneste år; dog, Sparrowhawks er næsten helt sikkert kun en af ​​de mange årsager til problemet.)

Ejere af raceduer har i mange år betragtet Sparrowhawk som en alvorlig trussel; forskningsbeviser understøtter imidlertid ikke påstandene om, at et lille antal duer tages af disse små høge. Det er især fugle, der fodrer jorden, der har størst vanskeligheder med at flygte, når en spurvhøg svømmer på dem; vi har endda set sangfugle beslaglagt af en Sparrowhawk, mens de spiste frø, som vi har lagt ud til dem, hvilket giver udtrykket fugletabel en helt ny betydning!

Nærbillede af hovedet på en spurvhøg

Spurvehaver spiser deres bytte enten på jorden eller på en hegnsstolpe eller anden stabil lav platform. De står på offeret og spreder deres vinger og hale; om dette er for at få ekstra stabilitet, når de trækker klumper fra slagtekroppen, eller for at forhindre andre rovfugle i at se, at de har opnået et drab, er ikke klart.

Bevarelse

Selvom alle andre rovfugle er blevet beskyttet ved lov i Storbritannien siden 1954, fik spurvhaugen ikke lovlig beskyttelse før 1961. Denne og alle andre rovfugle er nu fuldt beskyttet under Wildlife and Countryside Act 1981, hvorunder den er en lovovertrædelse for at dræbe, skade eller tage voksne fugle eller deres æg eller ødelægge den anest, der er i brug.

Rovdyr

Den naturlige levetid for en spurvhøg er fem til syv år; men få lever mere end tre eller fire år. Hovedårsagen til deres død er ikke rovdyr fra større fugle, men sult på grund af manglende madtilgængelighed eller alt for ofte i den seneste tid langvarige hårde vinterfrost.

Anerkendelser

Denne side indeholder billeder, der er venligt bidraget med David Adamson og Melvin Gray.


Vi håber, at du har fundet disse oplysninger nyttige. I så fald er vi sikre på, at du også vil nyde vores bøger om Algarve dyreliv og vilde blomster. Køb dem online her ...